12-daagse Rondreis Albanië & Macedonië

Op deze reis maakt men niet alleen uitgebreid kennis met het land en zijn bewoners op een meerdaagse rondreis langs de belangrijkste historische plaatsen en archeologische sites in de Zuidelijke helft van het land. De deelnemers maken ook een uitstap naar Macedonië. De rondreis per bus begint en eindigt in de hoofdstad Tirana. Onderweg worden o.m. het Meer van Ohrid en historisch belangrijke plaatsen als Korça, Girokastra, Berat, Ohrid, Struga en Kruja bezocht. De reis wordt vervolgd langs de prachtige Albanese Rivièra aan de Ionische en Adriatische Zee en rondom het zeer fraaie Meer van Ohrid. Ook op deze reis kan men uitgebreid kennismaken met het leven in het traditionele Albanië.  


Dag 1: Aankomst - Tirana

Na aankomst op ‘Vliegveld Moeder Teresa’ transfer per bus naar Tirana. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst is er na het inchecken ruimte voor sightseeing van Albanië’s hoofdstad, die in het begin van de 17e eeuw gesticht werd door vorst Suleiman Pasha. De deelnemers maken een wandeling door het centrum , m.n. rond het centrale plein met de Moskee van Et’hem Bej, de Klokkentoren en het standbeeld van de nationale held Skanderbeg. Dit zal hen een eerste indruk bezorgen van deze bruisende stad. Men kan vervolgens de dag afsluiten met een bezoek aan de trendy wijk Blloku met zijn vele terrassen en gezellige winkels.

Dag 2: Kruja - Durres

Vandaag brengt men een bezoek aan Kruja, een van de belangrijkste plaatsen uit Albanië’s geschiedenis, gelegen op ca 40 km ten Noorden van Tirana. Dit is de vestingstad waar de nationale held Skanderbeg in de 15e eeuw lange tijd weerstand wist te bieden tegen de het land destijds overheersende Turken. Men bezoek eerst het kasteel met het aan deze Albanese grootheid gewijde museum en het indrukwekkende Volkskundig Museum, dat er naast ligt. Hierna wordt een bezoek gebracht aan een traditioneel tapijtenatelier en is er tijd voor een wandeling door de oude bazaar van Kruja met zijn handgemaakte souvenirs en antieke voorwerpen. Lunch is mogelijk in een plaatselijk restaurant om te proeven van het traditionele Albanese keuken. In de namiddag vertrekt men naar Durres, gelegen aan de Adriatische Zee, met zijn beroemde grote amfitheater uit de Romeinse Oudheid. Na een wandeling door dit imposante gebouw is er tijd voor een wandeling over de boulevard. Durres was in de Romeinse tijd het vertrekpunt van de Via Egnatia, de heerweg naar Byzantium. In deze fraaie kustplaats word took overnacht.

Dag 3: Durres –Berat

In de ochtend wordt eerst een bezoek gebracht aan Berat, ook wel ‘de stad met de duizend ramen’ genoemd. Op het programma staan bezoeken aan de citadel op de top van de heuvel, die de stad domineert en het meer dan 2400 jaar oude kasteel. Er zijn hier diverse kerken, die het communisme overleefd hebben. In één er van, de kathedraal van Sint Nicolaas, is het Onufri-museum met een rijke iconenverzameling gevestigd. Het is genoemd naar de befaamde iconograaf en zijn zoon Nicolaas uit de 16e eeuw. Na de lunch bezoekt men de kerk van St Marie van Vllaherna uit de 13e eeuw, de Vrijgezellen Moskee en worden de gezamenlijke activiteiten van deze dag afgesloten met een bezoek aan een traditioneel wijndomein. Daarna is er nog tijd om zelf de oude gebouwen in de Mangalemi wijk te bekijken.

Dag 4: Berat -Apollonia - Saranda

In de ochtend wordt een bezoek gebracht aan Apollonia, de tweede archeologische site van Albanië. Men zien er het oude klooster, het Odeon en de tempel van de godin Diana. Hierna wordt de reis per bus in zuidwaartse richting voortgezet langs de Albanese Rivièra naar Saranda. Er is een stop in Llogara, een pas op 1100 m. boven zeeniveau, alwaar men kan genieten van het prachtige uitzicht over de Ionische kust. De reis gaat verder naar het Zuiden langs indrukwekkende dorpen als Himare, Borsh en Lukova. Onderweg wordt nog een bezoek gebracht aan de vesting van Ali Pasha bij Porto Palermo. Bij aankomst in de ‘Parel van de Albanese Rivèra’, zoals Sraranda wordt genoemd, is er alle ruimte voor een wandeling over de boulevard en om te genieten van het uitzicht op met name het nabijgelegen Griekse eiland Korfu.

Dag 5: Saranda – Butrint

‘s Ochtends is een bezoek voorzien aan enkele belangrijke plekken van Saranda, waaronder de resten van de oude synagoge. Aansluitend gaat men per bus naar Butrint, de meest belangrijke archeologische site van Albanië. Deze voormalige stad stamt uit de 7e eeuw vóór Chr. en staat sinds 1995 onder bescherming van de Unesco. Er zijn o.m. een grote basilica en een amfitheater te zien. Daarna keert men terug naar Saranda om onderweg nog een bezoek te brengen aan het kasteel van Lekuresi

Dag 6: Saranda – Girokastra

Na het ontbijt wordt de reis voortgezet naar Girokastra, de museumstad van Albanië, die eveneens onder bescherming van de Unesco is geplaatst. Onderweg stopt de bus bij de beroemde Syri i Kalter ofwel het ‘Blauwe Oog’, een onderaardse bron en de imposante kerk van Mesopotami. Na aankomst in Girokastra, overigens ook het nationale centrum van de volksmuziek en –dans, is er gelegenheid tot het maken van een wandeling over de oude stenen straatjes van het centrum en is er desgewenst gelegenheid om in een lokaal restaurant opnieuw te genieten van de lokale keuken.

Dag 7: Girokastra

Vandaag is er alle ruimte voor een bezoek aan deze fraaie en interessante stad met zijn imposante kasteel op de heuvel, die de stad overheerst. Men brengt o.m. een bezoek aan het Volkskundig Museum en het Nationaal Wapenmuseum. Ook is er ruimte voor bezoeken aan de geboortehuizen van de voormalig communistische leider Enver Hoxha en dat van de meest bekende Albanese schrijver Ismael Kadare.

Dag 8: Girokastra - Korça

Na het ontbijt vertrekt men naar Korça, de historisch en cultureel belangrijkste stad van Zuid-Oost Albanië, gelegen op een kruispunt van aloude wegen naar Griekenland, Macedonië, Bulgarije en Turkije. De busrit voert over het mooie zuidelijke hoogland langs de Griekse grens en door de beroemde en zeer indrukwekkende kloof van Kelcyra. Rond het middaguur bereikt men Permet, dat bekend is wegens de traditionele brandewijn en de meer dan behoorlijke wijnen. Tijdens de reis ziet men diverse van de in totaal niet minder dan 700.000 ‘verborgen’ eenpersoons bunkers , gebouwd door het voormalige communistische bewind om zichzelf tegen een denkbeeldige vijand te beschermen. Onderweg is er gelegenheid tot een lunch in een traditioneel restaurant. In Korça bezoeken we het Museum voor Middeleeuwse Kunst en de allereerste Albanese school.

Dag 9: Girokastra - Voskopoja – Pogradec - Ohrid

In de ochtend is ere en excusrsie per bus naar het geïsoleerde bergdorpje Voskopoja, dat gelegen is op 1160 m. boven zeeniveau. Dit was een van de belangrijkste en grootste (!) steden in het Europese deel van het voormalige grote Ottomaanse Rijk. In Voskopoja bestond al in 1720 een belangrijke drukkerij. In 1744 werd de Akademie van Voskopoja gesticht. Voorts wordt er een bezoek gebracht aan de kerk van Sint Nicolaas, een juweel uit de 18e eeuw. Na deze uitstap wordt de toch naar beneden hervat om vervolgens koers te zetten naar de stad Pogradec aan het beroemde Meer van Ohrid. Hier kan aan de oevers van het meer met een pittoresk uitzicht genoten worden van een bijzondere vismaaltijd, bij. de beroemde Koran-vis (een bijzondere zalmforel). In de middag rijdt de bus Macedonië binnen. Zij stopt onderweg voor een bezoek aan het Klooster van Sint Naum, gesticht in het jaar 905 en komt vervolgens aan in Ohrid, de stad met – naar beweerd wordt - ooit niet minder dan 365 kerken! Na de check-in in het hotel is er gelegenheid tot het maken van een wandeling door het oude deel van de stad en te genieten van de prachtige uitzichten op het Meer van Ohrid.

Dag 10: Ohrid – Struga – Elbasan - Tirana

In de ochtend word teen bezoek gebracht aan de wijk met de vele oude orthodoxe kerken en kloosters. Een van de oudste en meest bezienswaardige is de Sint Jan van Kaneo, uit de 14e eeuw, gelegen op een klif boven het meer. Verder zijn er diverse oude belangrijke monumenten zoals het meer dan 2000 jaar oude amfitheater en de kerk van Sint Sophia, naar verluidt in de 11e eeuw gebouwd door de Macedonische tsaar Samuel. Het gezelschap vervolgt daarop de reis naar Struga, de tweede stad aan de oevers van het Meer van Ohrid. Het eveneens multireligieuze Struga is minder druk dan Ohrid en wordt onder meer gekenmerkt door de moskeeën die er vaak naast de orthodoxe kerken gebouwd zijn. Er is ruimte voor een wandeling door de oude bazaar, waar in een restaurant genoten kan worden van de rijke regionale keuken. Na het bezoek aan Struga reist men terug naar het ‘Land van de adelaar’ en rijdt de bus geruime tijd langs de oevers van de indrukwekkende Shkumbini-rivier. Via Elbasan bereikt men tenslotte weer de hoofdstad Tirana.

Dag 11: Tirana

Vandaag brengen de deelnemers een bezoek aan diverse belangrijke historische en culturele monumenten van Tirana, de in 1614 door een feodaal vorst met de naam Suleyman Pasha Bargjini gestichte hoofdstad. De eerste sightseeingtour vindt te voet plaats in het centrum. Men gaat eerst naar de Et’hem Bej Moskee met zijn interessante architectuur uit 1789. Wandelend rond het centrale plein brengt men een bezoek aan de Klokkentoren, de resten van het Justiniaanse kasteel en het Nationaal Historisch Museum. In de middag wordt per bus een excursie gemaakt in de omgeving van Tirana en een bezoek gebracht aan het kasteel van Petrela, waarvan de huidige bouw dateert uit de 15e eeuw, maar zijn oorsprong vindt in de oudheid. Daarop wordt – als de tijd het toelaat - deze uitstap afgesloten op de top van Mount Dajti, alwaar men vanaf een hoogte van 1613 m. en in een omgeving van echt zuivere lucht van een prachtig uitzicht op de stad en de grootse dennenwouden in de omgeving kan genieten. In de avond is er dan alle gelegenheid tot een wandeling door het centrum en wellicht een drankje op een terras van de wijk Blloku.

Day 12: Tirana – vliegveld

Afhankelijk van het tijdstip van vertrek is er gelegenheid tot een bezoek aan de nabijgelegen bazaar van Tirana. Daarna vertrek per bus naar het vliegveld ‘Moeder Teresa’.

De bovenvermelde prijs is inclusief:

Niet inclusief zijn:

Toelichting vliegreizen:
Informatie over de vluchttijden volgt in een later stadium.

Verdere informatie over specifieke onderdelen van de reis:
'Leefkosten':  Deze zijn in Albanië zeer beperkt. Zo kunt U al voor € 8/12 genieten van een traditionele 3 gangen-maaltijd incl. een drankje.
Reispapieren:  Voor Albanië zijn geen bijzondere reisdocumenten nodig: een geldig paspoort of identiteitskaart (nog ten minste 3 maanden geldig na terugkeer).