brief.png

contact


E-mail
info@authenticalbaniatravels.com

Telefoon

+31 (0)43 851 42 00
+31 (0)6 418 765 50

 

Adres

Montenakerbank 22
6213 JL, Maastricht
The Netherlands

 

bubble2.png

Volg ons


 
 

 

Albanië

Albanië is een vrij klein bergachtig land, gelegen aan de Middellandse Zee tussen Montenegro in het Noorden en Griekenland ten Zuiden. Aan de oostzijde liggen achter de bergen Kosovo en Macedonië. De westelijke vlakke kuststrook is maximaal 60 km breed. Onder het communisme was het decennia lang geïsoleerd. Pas sinds een tiental jaren ontwikkelt het zich tot een van Europa’s nieuwste interessante reisbestemmingen. Het kent verbazingwekkende (berg)landschappen , cultuur-historisch zeer interessante steden en erg vriendelijke en behulpzame inwoners, die met recht trots zijn op hun ‘Shqiperia’ (het land van de adelaar).

Sinds de 90-er jaren is er niet alleen sprake van een democratisch politiek bestel maar ook van een constante economische groei. Maar er is nog veel te doen. Zo leidt de veelal nog gebrekkige infrastructuur tot relatief lange reistijden, maar de schoonheid van de te bezoeken steden en de onbedorven natuur compenseren dat ruimschoots.

Taal

De Albanese taal behoort tot een aparte tak binnen de Indo-Europese taal . Albanees is voor West-Europeanen vrij moeilijk. Zij is beïnvloed door het Latijn, het Slavisch, het Grieks en door de eeuwenlange overheersing het Turks. De jongere mensen spreken veelal behoorlijk Engels. Onder de ouderen – vooral aan de kust – is het Italiaans erg populair. Duits wordt er weinig gesproken.

Reisdocumenten

Een visum is voor West-Europeanen niet meer nodig. Een tenminste nog 3 maanden geldig paspoort of nationale identiteitskaart volstaat.

Bij binnenkomst en vertrek gelden de ook bij ons bekende voorschriften.

Geldzaken

De Albanese munteenheid is de Lek. € 1,00 is ongeveer 140 LEK; 100 Lek is € 0,81 (2011). Overal in het land vind je inmiddels geldautomaten, waar je vaak tussen zowel Euro’s als Lek kunt kiezen. Op het platteland kan het vinden van een geldautomaat nog wel eens meer moeite kosten. Betalen met Euro’s kan niet overal. Pinnen kan in Tirana (ook op het vliegveld) en de grotere steden, daarbuiten prefereert men contante betaling. Het is dus handig steeds Euro’s èn Leks bij de hand te hebben, ook om te wisselen. Het bezit van Euro’s is zeker ook in Montenegro een must.

Creditcards als Eurocard / Mastercard, Visa, American Express en Diners worden in de grotere steden geaccepteerd.

Prijzen

Het prijspeil in Albanië is beduidend lager dan in Nederland en België. Maar ook in dit land is tegenwoordig alles te koop. Dat is o.m. te zien aan de alleszins westelijk aandoende winkels in Tirana. Maar de prijzen van de echt luxueuze producten zijn er even hoog als in de Europese landen.

Een gemiddelde vakantie is dus voor de dagelijkse uitgaven vrij goedkoop. Voor minder dan € 10,- kunt U lekker eten inclusief een drankje. Zijn de prijzen in de hoofdstad relatief hoog, daarbuiten zijn ze zeer laag.

Gezondheid

Voor Albanië zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Kijk alleen uit met het drinken van kraan-water. Een Europees Medisch Paspoort kan voor medicijngebruikgebruikers handig zijn.

Eten en drinken

Voor de liefhebbers van de Mediterrane keuken zijn er gerechten als tave kosi (vlees met yoghurt) , paidhaq (lam) en Qoftë (gegrild vlees). Maar ook vis is er heerlijk evenals de (Grieks-georiënteerde) salades. Een bekend dessert is het gebak Bakllava. De keuken is zeer gevarieerd. De gewassen zijn biologisch geteeld en vers. Diverse Albanese rode wijnen zijn van bijzondere kwaliteit, m.n. die uit de streken rondom Berat, Permet en Kalmet. De nationale drank is Raki, een brandewijn.

Godsdienst

In Albanië is ongeveer 70% van de populatie islamitisch, 20% orthodox (m.n. in het Zuiden) en 10% katholiek (in het Noorden en in de bergen). Het verbod op religie dat in de jaren zestig werd afgekondigd heeft geleid tot een grote onverschilligheid op dit gebied. De verschillende religies leven vreedzaam naast elkaar, juist ook omdat maar weinigen hun geloof daadwerkelijk praktizeren. Bij Tirana is voorts het mondiale centrum van de Bektashi, een liberale tak van de Islam uit de 13e eeuw. Joden hebben er nooit veel gewoond. Er zijn slechts de overblijfselen van een synagoge in Saranda. Toch vonden in de TweedecWereldoorlog vele joodse mensen uit het buitenland een veilig onderdak bij de gastvrije inwoners van Albanië.

Verkeer en transport:

Het particulier autobezit was er tot in het begin van de jaren negentig vrijwel onbekend, maar vandaag de dag lijkt het wel of iedere Albanees een auto heeft, bij grote voorkeur een Mercedes, niet alleen omdat dit de auto was van de partijbonzen maar ook wegens de uitstekende schokbrekers! Tirana is nu overdag dan ook een drukke stad, waar je bij het oversteken goed op moet letten.

De infrastructuur in het binnenland laat hier en daar nog zeer te wensen over. De wegen zijn soms in slechte staat en dat vergt het nodige van chauffeur en auto. Maar veel wegen zijn in de laatste jaren opgeknapt en hier en daar liggen zelfs al stukken snelweg.

Openbaar vervoer vindt vooral plaats met autobussen (goedkoop) en minibussen (iets duurder). Er bestaan uitstekende verbindingen tussen de verschillende steden. Taxi’s zijn niet alleen in de steden maar ook daarbuiten goedkoop.

Overig

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Albanië.

Albanië is een veilig land om te verblijven en doorheen te reizen. Zoals overal moet je ook hier goed op je spullen letten.

Enkele goede reisgidsen

  • Thomas Cook – Travellers Albania (2009)
  • Hans van de Veen – Albanië (KIT 2008)
  • Edith Durham – Albania and the Albanians (2001)
  • Ismael Kadare – Het donkere jaar (2002)

Voor meer info zie ook: Tripadvisor Albanie vakanties

 

 

albanie_8.jpgalbanie_7.jpgalbanie_6.jpgalbanie_5.jpgalbanie_4.jpgalbanie_3.jpgalbanie_2.jpgalbanie_1.jpgoto_rechts_8.pngoto_rechts_12.pngoto_rechts_11.png